Bookstore

NSIA Aptitude Test Past Questions and Answers for (Ebook + Online)

Sold: 101

$2,500

Seize the opportunity to excel in the Upcoming NSIA Aptitude Test. Empower yourself with the knowledge, confidence, and skills needed to outshine the competition

wws Chat with us on WhatsApp

$2,500

Add to cart
Buy Now

NSIA Aptitude Test Past Questions and Answers for 2024 (Ebook Online)

Unlock the doorway to triumph with our meticulously crafted NSIA Aptitude Test Past Questions and Answers—a comprehensive arsenal designed to propel you towards success! Whether you’re gearing up for a career-defining opportunity or aiming for academic excellence, our premium collection is your key to mastering the Nigeria Sovereign Investment Authority (NSIA) Aptitude Test.

About Nigeria Sovereign Investment Authority (NSIA) Aptitude Tests

The Nigeria Sovereign Investment Authority (“NSIA”) is an agency of the Federation set up to manage funds in excess of budgeted hydrocarbon revenues. NSIA conducts aptitude tests as part of their recruitment process.

What you should expect on NSIA Aptitude tests (The test format)

NSIA test format includes;

  • Numerical Test (Business mathematics),
  • Verbal reasoning (English test) and
  • General knowledge

Free NSIA Aptitude Test Past Questions And Answers Preview

Numerical Reasoning 

Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4) … What number should come next?
A. (1/3)
B. (1/8)
C. (2/8)
D. (1/16)
Answer: Option B
Explanation:
This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.

In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.
4/2 = 2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8 and so on.


Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12… What number should come next?
A. 7
B. 10
C. 12
D. 13
Answer: Option B
Explanation:
This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.


Look at this series: 36, 34, 30, 28, and 24, What number should come next?
A. 20
B. 22
C. 23
D. 26
Answer: Option B
Explanation:
This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.


Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23,… What number should come next?
A. 22
B. 24
C. 25
D. 26
Answer: Option C
Explanation:
In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.


Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?
A. 12
B. 14
C. 27
D. 53
Answer: Option B
Explanation:
Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next


Verbal Reasoning

1. Identify the pair of words which has a relationship similar to the pair in question.
Pale: Tale
A. Story : Epic
B. Habit : Old
C. Custom : Solemn
D. Foil : Toil
E. None of these

Answer: Option D

EXPLANATIONS
Pale & Tale are simile; similarly foil & toil are simile.


2. The following CAPITALIZED pair of words is followed by four other pairs. Choose the pair, which has a relationship similar to that in the capitalized pair.
MONEY: PECULATION
A. Radiation : Bomb
B. Writing : Plagiarism
C. Comment : Insult
D. Bank : Cashier
E. None of these

Answer: Option B

EXPLANATIONS

PECULATION is related to MONEY as PECULATION means unauthorized use of money of someone else entrusted to one’s care.
On the basis of similar pattern PLAGIARISM is related to WRITING which means unauthorized use of the writings or thoughts of other one and representing them as one’s own original work
But in other options bomb produces radiation; Insult is a type of Comment; Cashier is appointed in bank so all these does not show similarity with the given one.


3. The following CAPITALIZED pair of words is followed by four other pairs. Choose the pair, which has a relationship similar to that in the capitalized pair.
DISCOVER: EXPLORATION
A. Settle : Negotiation
B. Scalpel : Operation
C. Fly : Bird
D. Heat : Oven
E. None of these

Answer: Option A

EXPLANATIONS

As EXPLORATION is a process done to find or DISCOVER new things or places based on the similar pattern NEGOTIATION is a process of discussion to SETTLE an agreement
But in all other options the first one is a tool or method to do the second thing as scalpel is a tool used in operation; birds flies; heat is produced in oven; so all these don’t produce a similar pattern with the given one.


4. If $ represents addition and * represents subtraction, what is the value of the following expression?
15 * 5 $ 15 $ 10 $ 30 * 25 * 35 * 25 $ 20 * 25 * 20
A. 30
B. -45
C. 10
D. -25
E. None of these

Answer: Option B


5. In a certain code language if “METRO” is coded as NGWVT, then how will you code “MANGO”
A. NCQJT
B. NBQKT
C. NCPKT
D. NCQKT
E. None of these

Answer: Option B


General Knowledge

1. The first election in Nigeria was in the year__________.
A. 1912
B. 1914
C. 1923
D. 1920
E. None of the above

Answer: Option C


2. The Acronym NSIA means_____________.
A. Nigeria Sovreign Investment Authority
B. Nigeria Soverign Investment Authority
C. Nigeria Soveriegn Investment Authority
D. Nigeria Sovereign Investment Authority

Answer: Option D


3. The world trade center is located in __________.
A. Switzerland
B. New York
C. Washington DC
D. London

Answer: Option B


4. An investor invests in assets known as a
(a) Securities
(b) Block of Assets
(c) Portfolio
(d) None of the above
Answer: Option C


5. A state of emergency may be declared under the following circumstances, except_________.
A. a holy war
B. a period of civil unrest
C. a military regime
D. a man-made disaster
E. natural disaster

Answer: Option C

NSIA™ Online Prep Pack: Focus your studying – Bonus: included with purchase!  

  • Prepare for the NSIA aptitude test online.
  • Take our Diagnostic Evaluation to discover your strengths and focus areas for each fundamental skill. 
  • Practice online with the same questions from the book PLUS 174 additional online-exclusive questions.   
  • Track your progress using the review tool
  • Prepare for exam day by timing your practicing in exam mode. 
  • Test your knowledge of each topic using the step-by-step practice mode.

Myjobtest’s NSIA aptitude test preparation pack will help you familiarize with previous year’s questions from 2014 till date both online and offline.

We also provide extensive support to guide you through the test.

DISCLAIMER: THIS SITE IS NOT AFFILAIATED WITH NSIA VISIT MYJOBTESTS

0
X